skip to Main Content

Hon ska leda vätgassatsningen CH2ESS

Cecilia Wallmark är ny verksamhetsledare för Luleå tekniska universitets vätgassatsning Center for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS.

CH2ESS lanserades tio månader efter att EU-kommissionen den 8 juli 2020 antog en vätgasstrategi för ett klimatneutralt Europa. Målsättningen med strategin är att snabba på utvecklingen av ren vätgas, som en hörnsten för ett klimatneutralt energisystem till år 2050.

CH2ESS omfattar samtliga av LTU:s ämnesområden. För att vätgas ska bli en del av det svenska energisystemet behöver nämligen många olika discipliner samarbeta, som energi, elkraft, material, bygg, hälsa och ekonomi.

– Jag är övertygad om att CH2ESS kommer att bidra på flera sätt när det gäller implementeringen av vätgas i energisystemet, dels genom utbildning inom områden från avancerad analys till praktiskt handhavande av vätgas, dels med vår forskning och utveckling. Tillsammans med aktörer på marknaden kan vi vidareutveckla den teknik som redan finns inom vätgasområdet. Vi sprider kunskap och kreativitet och samarbetar med olika aktörer i Sverige och världen och både hjälper och driver utvecklingen inom vätgas, säger Cecilia Wallmark i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet betonar hon vikten av förnybar vätgas.

– Det viktiga med vätgas är hur den produceras. I världen i dag tillverkas vätgas ofta med naturgas som är ett fossilt bränsle med stora koldioxidutsläpp. Men tillverkar man vätgas med till exempel vindkraft, kan vi bygga värdekedjor som nästan inte har några utsläpp alls. I grunden är det den emissionsfria möjligheten med vätgas, som gör den enorm.

Hon ser dock inte vätgas som en lösning på alla energiproblem.

– Jag  tycker att man ska använda vätgasen där den är det bästa att använda. Man måste vara realistisk. Vätgas ska bara användas där det inte finns något annat som är bättre.

Cecilia Wallmark har drygt 20 års erfarenhet inom teknikområdet vätgas och bränsleceller, både från Sverige och internationellt. Hon kommer senast från Sweco, där hennes fokus har legat på hållbara energi- och transportlösningar, bland annat med fokus på vätgas. Enligt sin LinkedIn-profil har hon arbetat på Sweco i nästan elva år. Innan dess var hon anställd på Hydrogen Sweden, Svenska Rotor Maskiner samt på Opcon Autorotor, där hon var vd. Innan hon tog klivet in i industrin forskade hon på utveckling och utvärdering av bränslecellssystem vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.