
Kaffet från de flesta kaffemaskiner på arbetsplatser innehåller relativt höga nivåer av kolesterolhöjande ämnen. Det är stor skillnad i jämförelser med vanliga kaffebryggare med pappersfilter, som filtrerar bort det mesta av ämnena.
Det visar en ny studie ledd från Uppsala universitet, i samarbete med Chalmers tekniska högskola. Studien publiceras i Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.
– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe. Vi tolkar det som att filterprocessen är avgörande för förekomsten av de här kolesterolhöjande ämnena i kaffet. Uppenbarligen lyckas inte alla kaffeautomater filtrera bort dem. Men problemet varierar mellan olika sorters kaffeautomater och koncentrationerna har också haft stora variationer mellan mättillfällen, säger David Iggman, forskare vid Uppsala universitet, som har lett studien.
Läs mer i pressmeddelandet från Uppsala universitet: Kolesterolhöjande ämnen i maskinkaffet på jobbet – Uppsala universitet