
Forskare vid Karolinska Institutet, KI, visar nu i möss att om antibiotika administreras ihop med enzymet endolysin skyddar kombinationen mot infektion med resistenta bakterier i alla organ – även hjärnan, som antibiotika ensamt har svårt att nå. Resultaten rapporteras i tidskriften Molecular Medicine.
Endolysin härstammar från bakteriofager — virus som dödar bakterier genom att bryta ner bakteriecellen. Inom veterinärmedicinen har endolysin visat god effekt vid juverinfektioner hos kor.
I provrör kunde forskarna se att ett endolysin kallat cpl-1 skyddar mänskliga celler från blod och cerebrospinalvätska när de utsätts för Streptococcus pneumoniae (pneumokocker) som är resistenta mot penicillin eller erytromycin. Dessa pneumokocker är den främsta orsaken till meningit globalt. Forskarna har framgångsrikt genomfört experiment med endolysin i kombination med penicillin eller erytromycin.
– Kombinationen skyddade nervceller mot infektion med resistenta pneumokockstammar som drabbat patienter och som vi fått från svenska sjukhus. Det var ett viktigt resultat, då det ju är dessa bakterier som orsakar meningit, säger Niels Vander Elst, postdoktoral forskare i Federico Iovinos grupp och studiens försteförfattare, i ett pressmeddelande.
Forskarna använde sedan en djurmodell för meningit, där möss infekterades med penicillin-resistenta pneumokocker. Enbart endolysin skyddade mot infektion, men det gjorde inte enbart penicillin. När mössen fick antibiotika och endolysin i kombination skyddades de mot att utveckla sjukdom – och antibiotikan återfick dessutom sin effekt.
– Det tar tid för antibiotika att komma in i hjärnan via blod-hjärnbarriären, uppåt flera dagar, men endolysin tar sig in mycket snabbt, inom några timmar. Just snabbheten är en unik egenskap som är viktig eftersom nervcellerna i hjärnan direkt börjar skadas så snart bakterierna är på plats, säger Federico Iovino, docent och forskargruppsledare vid institutionen för neurovetenskap, Karolinska Institutet, som har lett studien.
– Snabbheten har även en annan viktig fördel – bakterier hinner inte utveckla resistens.