skip to Main Content

KTH: Grafenoxid kan bli grönt alternativ till grafit

Richard Olsson. Foto: KTH

KTH forskare rapporterar om ett grönt alternativ för att minska beroendet av naturlig grafit.

I den senaste volymen av den vetenskapliga tidskriften Small menar forskare vid KTH att de har utvecklat en reproducerbar och skalbar metod för att producera nanoark av grafenoxid (GO) med kommersiella kolfibrer som råvara. Processen involverar exfoliering av kolfibrer med salpetersyra, vilket ger högt utbyte av atomtjocka ark av grafenoxid med egenskaper som är jämförbara med kommersiell GO från utvunnen grafit.

Grafenoxid är ett brett studerat nanomaterial som kan användas i bilbatterier när dess tunna ark staplas ihop och bildar lager som liknar grafit. Det är också användbart i högpresterande kompositer, vattenrening och elektroniska enheter. Syntes från bruten grafit kräver dock starka kemikalier och resulterar ofta i materialinkonsekvenser på grund av variationer i grafitens renhet.

Richard Olsson, professor i polymera material vid KTH, säger att koncepttest, “proof of concept”, genomfördes med kolfibrer som härrör från polyakrylnitril (PAN), en allmänt tillgänglig polymer som genomgår högtemperaturoxidation och grafitisering. Han säger att metoden skulle kunna dupliceras med andra råkällor, såsom biomassa eller skogsindustrins sidoströmmar.

Läs mer i pressmeddelandet från kth.se