skip to Main Content

Maria Falkenberg en av Wallenberg Scholars 2024

Maria Falkenberg, Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg

40 procent av årets Wallenberg Scholars är kvinnor. Detta är ett resultat av ett målmedvetet arbete från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse med att få universiteten att nominera fler kvinnor. Det menar Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, men han påpekar samtidigt att samtliga scholars har utsetts enbart på sina meriter. 

I år har stiftelsen valt ut totalt 118 nya Wallenberg Scholars från 13 av landets universitet och högskolor. De får dela på totalt 2,1 miljarder kronor. Anslaget går till “fri forskning”. Det innebär mottagarna får använda pengarna till att forska på vad de vill.

– Vår målsättning är att ge framstående forskare i Sverige fria medel där de själva väljer vad de vill forska på. Vi hoppas att detta ger möjlighet för djärv och banbrytande forskning, säger Peter Wallenberg Jr i ett pressmeddelande.

Vi hoppas att detta ger möjlighet för djärv och banbrytande forskning.

En av de utvalda är Maria Falkenberg, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap vid Göteborgs universitet samt medlem i Kemisamfundet. Hennes forskning kretsar kring den del av arvsmassan som finns i mitokondrierna – hur den kopieras, regleras och hur skador i dna:t hanteras. Läs mer Maria Falkenberg och hennes forskning här.

Läs mer om årets 118 utvalda Wallenberg Scholars här.