
Allt fler världen över drabbas av långtidscovid, ett tillstånd där symptom stannar kvar i flera veckor eller månader efter insjuknandet i covid-19. Det finns fortfarande många frågetecken kring långtidscovid, som varför vissa drabbas och andra inte, hur länge symptomen stannar och hur de ska behandlas, men enligt en ny studie så kan de kvarvarande symptomen i vissa fall förklaras av ett annat virus än Sars-CoV-2, som orsakar covid-19 – nämligen Epstein-Barr-viruset, EBV.
Symptomen vid långtidscovid stämmer bra överens med flera av de symptom som uppkommer vid EBV-infektion, såsom utmattning, hjärndimma och utslag.
EBV är en typ av herpesvirus som orsakar sjukdomen körtelfeber, mononukleos. Det är vanligt förekommande och de flesta infekteras av viruset under barndomen. Viruset finns sedan latent kvar i kroppen och kan återaktiveras om miljön blir gynnsam – till exempel om en annan infektion – som covid-19 – påverkar immunförsvaret.
Enligt en ny studie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Pathogens, kan återaktivering av EBV vara en förklaring till de symptom som kopplas till långtidscovid.
I studien följdes 185 personer som alla haft covid-19. Av dessa utvecklade 56 personer, motsvarande 30,3 procent, långtidscovid. Fyra av dem hade en asymptomatisk covid-19-infektion.
Forskarna undersökte om personerna i studien hade IgG-antikroppar mot EBV-viruset eller IgM-antikroppar mot dess kapsid, för att se om de hade en återaktiverad EBV-infektion. Resultaten visade att sådana antikroppar kunde hittas hos 66,7 procent av dem som utvecklat långtidscovid. Det kan jämföras med 10 procent hos dem som inte hade utvecklat långtidssymptom.
I en annan grupp om 18 personer som testats positiva för covid-19 21-90 dagar tidigare såg forskarna liknande siffror. Detta tyder på att covid-19-infektion kan resultera i återaktivering av EBV.
Forskarna påpekar att även om studien var relativt liten så tyder den på att EBV, och inte endast Sars-CoV-2, kan spela en nyckelroll vid långtidscovid.
Läs mer i studien: Investigation of Long COVID Prevalence and Its Relationship to Epstein-Barr Virus Reactivation
Text: Erika Lindbom Sierakowiak