skip to Main Content

Nya förebilds-Barbiedockor föreställer forskare

De nya Barbiedockorna föreställer sex kvinnliga förebilder. Foto: Mattel Inc.

Mattel, det amerikanska företaget bakom Barbiedockan, har lanserat sex nya dockor som är baserade på olika kvinnliga förebilder. En av dem är den brittiska forskaren Sarah Gilbert, som var med och utvecklade Oxford och AstraZenecas vaccin mot covid-19. I en intervju med Mattel sade hon att det känns konstigt att ha en docka som liknar henne själv men att hon hoppas att den kan inspirera unga kvinnor att fundera på en vetenskaplig karriär.

De andra förebilds-dockorna föreställer:

  • Akutsjuksköterskan Amy O’Sullivan som behandlade den första covid-19-patienten vid amerikanska Wycoff Hospital i New York och som själv blev smittad.
  • Läkaren och bloggerskan Audrey Cruz från Las Vegas, som bland annat kämpat mot diskriminering mot asiater i samband med pandemin.
  • Den kanadensiska psykiatern Chika Stacy Oriuwa från University of Toronto, för hennes arbete mot rasism inom vården.
  • Brasilianska biomedicinska forskaren Jaqueline Goes de Jesus, som ledde arbetet med genetisk sekvensering av den brasilianska varianten av viruset Sars-CoV-2.
  • Den australiska läkaren Kirby White. Hon grundade företaget Gowns for Doctors som tillverkar återanvändbara plagg för läkare, som har kommit till användning under pandemin.