Den 18 september anordnade Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, tillsammans med Kemisamfundet mötet Kemiteknikdagen på Näringslivets hus, Storgatan 19 i Stockholm.
Temat för mötet var ” Kompetens för morgondagens kemiteknik – så kan industrin ge ungdomar en spännande inblick i ingenjörsyrket” och under nästan två tiommar diskuterades det hur man kan inspirera och locka unga till att välja ingenjörsutbildningar efter gymnasiet.
På plats var bland annat två representanter från Göteborgsregionen som berättade om ett pågående projekt med gruppraktik för gymnasieelever som ska underlätta för industriföretag att ta emot praktikanter och på så vis ge dem en inblick i ingenjörsyrket.
Detta följdes av en diskussion med tre unga ingenjörer, om deras respektive karriärvägar samt vilka tips de skulle ge till unga som funderar på att studera till ingenjör.
– Jag har alltid tyckt att skolan är rolig, berättade Matilda Svensson som studerar arkitektur och teknik på Chalmers. När det var dags att läsa vidare efter gymnasiet valde jag mellan läkar- eller ingenjörsprogrammet. Till slut valde jag att fortsätta på ingenjörsspåret, till stor del på grund av en bra lärare jag hade som talade väldigt gott om sina ingenjörsstudier men också tack vare att jag fick en möjlighet att göra praktik genom IVA-programmet Tekniksprånget och på så vis fick se att jag lockades av att bli ingenjör.
På frågan om vad hon skulle ge för tips till en ung person som funderar på ingenjörsstudier, svarade hon:
– Gör Tekniksprånget, det är fantastiskt bra. Ett annat tips är att lyssna mindre på vad andra tycker. Jag själv valde en utbildning som var hälften kreativ, hälften ingenjör, men med facit i hand hade jag nog gärna blivit mer ingenjör. När jag valde från början lyssnade jag för mycket på mina vänner som sade att det är “för många killar” på ingenjörsutbildningarna.
Samtalet mellan de unga ingenjörerna följdes av en diskussion mellan olika aktörer från arbetslivet.
Mötet avslutades med en ceremoni där Michaël Grimsberg, ordförande i Svenska Kemiingenjörers Riksförening, SKR, delade ut Kemiteknikpriset 2023 till Reza Younesi, universitetslektor vid institutionen för kemi, Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, och ansvarig för materialteknikforskning i rollen som Director Material Technology vid NOVO Energy. Priset består av en Silvertacka som donerats av Boliden.
Efter prisutdelningen höll Reza Younesi en presentation om sin forskning och om varför det är viktigt att utveckla natriumjonbatterier. Läs mer om Reza och hans arbete i pressmeddelandet om Kemiteknikpriset 2023.
Om Svenska Kemiingenjörers Riksförening, SKR
SKR är en sektion under Svenska Kemisamfundet. Förutom Kemiteknikpriset delar sektionen årligen ut Gösta Lindners stipendium till “gymnasiearbeten eller motsvarande av relevans för det kemitekniska området”. Senast gick stipendiet till Henneke Herrmann från Luleå gymnasium för hans gymnasiearbete Mikrobiella bränsleceller, en studie om mikrobiella bränslecellers användning för elproduktion från svartvatten. Läs mer här: Gjorde el av svartvatten – tilldelas Gösta Lindners stipendium