
Upptäckten av syre i galaxen JADES-GS-z14-0 tyder på att galaxbildning går betydligt snabbare än man trott.
För ett år sedan upptäckte James Webb-teleskopet, JWST, den mest avlägsna bekräftade galax som hittills hittats. Galaxen kallas JADES-GS-z14-0 och ligger så långt bort att det har tagit 13,4 miljarder år för ljuset från den att nå fram till oss. Det innebär i sin tur att vi ser galaxen som den såg ut när universum var mindre än 300 miljoner år gammalt. Det motsvarar ungefär två procent av dess nuvarande ålder.
Upptäckten av syre i JADES-GS-z14-0 gjordes med hjälp av teleskopet Alma som står i Atacamaöknen i Chile. Förekomsten av syre tyder på att galaxen är mycket mer kemiskt utvecklad än forskarna tidigare trott.
I unga galaxer finns många unga stjärnor som till största delen består av lätta grundämnen som väte och helium. Tyngre grundämnen som syre bildas av lite äldre stjärnor och sprids ut i galaxen när stjärnorna dör. Forskare har därför tidigare trott att universum vid 300 miljoner års ålder fortfarande var för ungt för att rymma galaxer med så mycket tunga grundämnen. Resultaten från Alma visar att JADES-GS-z14-0 innehåller ungefär tio gånger mer tunga grundämnen än väntat. Det tyder på att galaxen bildades och utvecklades mycket snabbt, vilket i sin tur tyder på att galaxer bildas mycket snabbare än man tidigare trott.
Läs mer om upptäckterna kring JADES-GS-z14-0 — som baseras på studier utförda av två olika forskarteam — i denna nyhet från Chalmers: Syre upptäckt i den mest avlägsna kända galaxen | Chalmers