skip to Main Content

Ulf Ellervik får 2020 års kemiteknikpris

PRESSMEDDELANDE
18 februari 2021

Svenska Kemiingenjörers Riksförenings (SKR) kemiteknikpris 2020 tilldelas Ulf Ellervik, författare och professor i organisk kemi vid Lunds universitet. Han får priset för sina insatser för att popularisera och avdramatisera kemiämnet. Med entusiasm och stora kunskaper når han helt nya målgrupper och bidrar till att öka intresset för kemi och kemiteknik.

I varje bok smyger det sig in något som har med hans forskning att göra. Det stora målet med böckerna är dock att berätta spännande historier. Nu belönas han med SKR:s kemiteknikpris silvertackan för sitt arbete för att öka intresset för kemi och kemiteknik.

‒ Det är med glädje vi utsett Ulf Ellervik till årets vinnare. Det finns knappast någon i Sverige som har gjort så mycket för att popularisera kemin i Sverige som Ulf, säger Lars Josefsson som är ordförande för SKR:s jury.

– Jag är fantastiskt glad och stolt. Jag är ingenjör i botten så detta pris ligger mig varmt om hjärtat. Min ingenjörsutbildning är verktygslådan som jag använder dagligen för att lösa problem, säger Ulf Ellervik.

För mer information eller intervju kontakta:
Ulf Ellervik: tel 046-222 8220 e-post. ulf.ellervik@chem.lu.se
Lars Josefsson: tel 0708330582 e-post lars.josefsson@johannebergsciencepark.com

Priset delas ut den 17 mars kl 08:00 på frukostseminariet ”Så ökar vi intresset för kemi- och kemiteknik”
För program och anmälan: https://www.johannebergsciencepark.com/evenemang/sa-okar-vi-intresset-kemi-och-kemiteknik

Pressmeddelande_20210218

Om SKR:s kemiteknikpris
SKR:s, Svenska Kemiingenjörers Riksförenings, kemiteknikpris går till en kemiingenjör eller kemist som gjort berömvärda insatser för kemitekniken. Priset består av en graverad silvertacka om 1 000 gram, skänkt av Boliden. Det är den 17:e gången som SKR:s kemiteknikpris delas ut. SKR är en sektion i Svenska Kemisamfundet.

Mottagare av priset de senaste fem åren:
2019 Yariv Cohen, Easy mining
2018 Åsa Håkansson, Preem
2017 Emma Lundberg, KTH och Science for Life Laboratory
2016 Bård Lindström, miljöteknikföretaget Reformtech
2015 Anna Gunnarsson, teknik- och naturvetenskapscentret Navet.