skip to Main Content

Vita tänder byts ut mot gula – en effekt av EUs PFAS förbud

EUs beslut att förbjuda PFAS innehållande ämnen kan komma att påverka även innehållet i den tandkräm vi är vana att använda.
PFAS är en grupp ämnen som innehåller fluorerade kolföreningar och ungefär 200 olika PFAS föreningar kan komma att förbjudas av Eus nya lagförslag –  i den gruppen ingår fluorerade kemiska föreningar såsom natriumfluorid NaF.
NaF har hittills varit den aktiva substans i tandkräm som motverkar karies, men ämnet är även viktigt för att göra tänderna vita. Istället för NaF i tandkräm kommer nu NaI att användas, det är ett bakteriedödande ämne men NaI gör inte tänderna vita utan istället kommer tändernas färg bli gul. – Det nya EU förbudet vad gäller fluorerade ämnen är välkommet på många sätt men vi oroar oss för hur patienterna kommer uppleva den nya färgen på tänderna, säger ordf för tandläkarnas branchorganisation, vi kommer att behöva vänja oss vid gula tänder framöver.
Livsmedelsverkets Generalsekreterare ser positivit på det nya beslutet – Det kommer att leda till att vi kommer få jodtillskott även i tandkräm.
– Strålsäkerhetsmyndighetens talesperson välkomnar ett byte av fluor mot jod ”Det nya förslaget kommer att leda till att vi kommer att få i oss naturligt icke radioaktiv jod som kommer skydda vår sköldkörteln mot radioaktivt Cs – viktigt nu när vi har detta osäkra läge i Ukraina”. Vidare uttrycker Länsstyrelsen lättnad över att inte behöva dela ut jodtabletter i fall av kärnkraftsolycka.Läs mer här.