skip to Main Content

Perstorps ansvarige forskare Stefan Lundmark får 2021 års kemiteknikpris

PRESSMEDDELANDE 2022-03-08

Svenska Kemiingenjörers Riksförenings (SKR) kemiteknikpris 2021 tilldelas Stefan Lundmark, Principal Scientist at Perstorp. Stefan Lundmark har studerat Kemiteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan och varit adjungerad Professor både i Lund och på Kungliga Tekniska Högskolan. Han får priset för sina mångåriga insatser som idéspruta och drivande för flera av Perstorps innovationer, där man gått från fossila till biobaserade och återvunna råvaror. Hans entusiasm och stora kunskaper i både kemi och kemiteknik och förmåga att se helhetslösningar med hållbara processkedjor har gjort detta möjligt.

Stefan Lundmark.

Få har på samma sätt som Stefan Lundmark kunnat kombinera ett djupt kunnande inom Kemi- och Kemiteknik med att kunna omsätta detta i praktisk industriell verklighet. 2 exempel på innovationer som är på väg att förverkligas är en inom färg och en inom saltning av skidbackar.

  • Idag används fossila råvaror i strålningshärdande färg till industriella täckmålningar. Nu utvecklas en sockerbaserad molekyl som kan användas.
  • Den andra är något vi alla hört om när vi ser på slalom på TV. När man saltar skidbackarna så används idag NaCl. Problemet är att växligheten i slalombackarna tar stryk av detta. Föreslagna ”formiat” baserade formuleringar är bra för naturen.

Stefan Lundmark jobbar i sin position som Perstorps Principal scientist (Ansvarig forskare) tillsammans med personer både inom och utanför företaget. Stefan är en omtyckt föreläsare och har skrivit många artiklar. Som adjungerad professor i Polymer science and Engineering har han medverka till att forskningsresultat kunnat spridas och förverkligas ute i industrin.

‒ Det är med glädje vi utsett Stefan Lundmark till årets vinnare. Stefan har genom sin ödmjukhet, entusiasm kombinerat med sitt stora teoretiska och praktiska kemi- och Kemiteknik gjort skillnad på riktigt i den omställning som Perstorp gjort, säger Lars Josefsson som är ordförande för SKR:s jury.

– Vilken härlig överraskning! Det är en stor ära för mig att få mottaga SKR:s kemiteknikpris för 2021. Jag vill tacka för nomineringen och den fina motiveringen ni givit för priset, samt också passa på att tacka Perstorp AB för möjligheten att under de senaste 26-åren fått jobba med innovationer mot ett hållbarare samhälle, samt naturligtvis alla mina kollegor internt och externt som jag har haft den stora glädjen av att får samarbeta med och lära av under årens lopp, säger Stefan Lundmark.

För mer information eller intervju kontakta:
Stefan Lundmark; tel 043538000, e-post. stefan.lundmark@perstorp.com
Lars Josefsson, ordförande i SKR:s jury: tel 0708330582 e-post lars.josefsson.sc@outlook.com

Priset delas ut under webbinariet ”En blandning av sött och salt” – Kemiteknik för hållbara lösningar den 25 mars 2022 kl. 08:30-09:30. Klicka på länken för mer information om webbinariet samt för anmälan.

Pressmeddelandet som PDF.