skip to Main Content

Utrotningshotat grundämne vann favorittävling

Två stipendiater angav helium som favoritgrundämne. Foto: Artturi_Mantysaari, pixabay

Dragningen är gjord!

Vi på Kemisamfundets kansli vill gratulera Agnes Hermansson från Alströmergymnasiet i Alingsås och Enzo Shah från Vimmerby gymnasium i Vimmerby, som har lottats fram som vinnare i tävlingen “Vilket är ditt favoritgrundämne?”

Tävlingen genomfördes i samband med Berzeliusdagarna 2024. Deltagarna uppmanades att mejla in sitt favoritgrundämne med en motivering.

Av en händelse hade både Agnes och Enzo valt helium som sitt favoritgrundämne. Helium är det näst mest förekommande grundämnet i universum men på jorden finns det så små mängder att det kan betraktas som utrotningshotat.

Agnes Hermanssons motivering:

Mitt favoritgrundämne är helium.

Helium är den enklaste ädelgasen och på grund av att det är en ädelgas reagerar den inte med andra atomer eftersom den redan har den optimala strukturen med optimalt antal valenselektroner. På så sätt är helium ett självständigt grundämne och för mig symboliserar det självständighet och att man kan vara stark även om man är ensam och liten. För övrigt är helium ett roligt grundämne som man kan göra roliga saker med, bland annat kan man få en mycket rolig röst när man andas in helium, och tack vare att det är lättare än luft kan man göra heliumballonger som flyger av sig själva.

På så sätt är helium ett självständigt grundämne och för mig symboliserar det självständighet och att man kan vara stark även om man är ensam och liten.

Enzo Shahs motivering:

Mitt favoritämne är helium.

 

Det är tack vare helium min lille katt,

att man fått sig ett riktigt gott skratt.

Skicka iväg din mormors husdjur med helium,

om du så vill…

Men att sända sin mormors husdjur upp mot skyn,

Skulle nog antagligen höja några ögonbryn.

Om jag Arkimedes princip rätt förstått,

Och detta rim inte finner dig gott…

Om du inte låter mig vinna,

Så kan jag med tillräckligt mycket helium,

Få dig att försvinna.

Dikt av Enzo Shah, Vimmerby

 

Livsviktigt ämne mest populärt

Bland de 27 motiveringar som kom in blev kol en klar vinnare, med sju röster. På andra plats kom syre med tre och på tredjeplats helium och koppar med två röster var. På bilden nedan kan man se vilka grundämnen som var Berzeliusstipendiaternas favoriter.

På bilden är de grundämnen som fick en röst i tävlingen inringade.

Övriga motiveringar (i alfabetisk ordning):

Argon

Mitt favoritgrundämne är argon! Men varför? Argon är en ädelgas vilket betyder att den inte strävar efter ett fullt elektronskal som de flesta andra grundämnen gör. Argon är också en färglös, luktfri, smaklös, och icke-giftig gas, vilket gör den fantastisk! Argon används också till mycket, såsom skyddsgas i en mängd olika industriprocesser, tillverkning av glödlampor och fönster med dubbla glasrutor! Och därför är argon mitt favoritgrundämne!

 

Arsenik

Mitt favoritämne är Arsenik i grupp 1, för att det har coola egenskaper och det användes för att döda Erik XIV.

 

Fluor

Hej, svaret på frågan om mitt favoritgrundämne är definitivt inte självklar, då jag uppenbarligen älskar alla de ämnen som bygger upp min kropp och får den att fungera varje dag. Kolet är ju ett lockande alternativ då det faktiskt bygger upp i princip hela min kropp och mycket av sakerna runtomkring mig. Även syre placerar sig högt i rankningen tack vare dess viktiga roll i livets utveckling. Men just på grund av att dessa grundämnen är såpass självklara val tycker jag att det blir roligare med något lite mindre omtalat.

Fluor är ett grundämne som jag anser har hamnat i skymundan, vilket är lite underligt med tanke på de fantastiska egenskaper fluoret erbjuder oss människor. Fluor är inte klassat som ett essentiellt ämne då vi människor inte kan drabbas av fluorbrist. Jag talar dock starkt för att fluor visst är livsnödvändigt, men kanske inte på samma sätt som forskare ser på det. I skolan har jag fått lära mig att fluor, eller rättare sagt fluorid binder sig till tänderna och gör dem mer motståndskraftiga mot kariesangrepp. Genom att hindra karies att fästa på tänderna kan ens andedräkt åtminstone hålla en accepterbar lukt. Det jag finner både märkligt och något komiskt med detta är att utbildade lärare som dagligen undervisar inom ämnet fortfarande har en rent ut sagt outhärdlig andedräkt. Ni som någon gång bett om hjälp under en lektion förstår vad jag menar. Vid de tillfällena kan jag inte sluta tänka på hur stor skillnaden hade varit om läraren använde exempelvis fluorskölj efter tandborstning.

Om du inte redan förstått det så älskar jag fluor. Och kanske är fluor ändå viktigare än syre och kol då livet hade varit ett enda stort lidande om alla gick runt och spred en odör av ruttnande småkakor och 15 år gammal kaffesump.

 

Kanske är fluor ändå viktigare än syre och kol då livet hade varit ett enda stort lidande om alla gick runt och spred en odör av ruttnande småkakor och 15 år gammal kaffesump.

 

Iridium

Iridium. Iris du är blott ett minne för mig men varje gång jag räknar ut molmassan av iridium påminns jag av dig. Så ädel du är och så oskyldigt vit, med kärleken gör du mig till en troende metropolit.

 

Kalium

Mitt favoritgrundämne är Kalium då dess lågfärg blir lila när dess elektroner exiteras i samband med förbränning. Kalium är även mitt favoritämne då den tillhör alkalimetallerna som reagerar kraftigt med vatten och det tycker jag är mycket häftigt och intressant. 😊

 

Kisel

Mitt favoritgrundämne är kisel. Det kan precis som kol bilda fyra kovalenta bindningar, men på grund av sin oförmåga att förekomma i gasform och sin svagare reaktivitet blir stackaren mer eller mindre ignorerad jämfört med kol. Dessutom råkar det vara Berzelius som upptäckte kisel genom att renframställa det ur en blandning av kvarts, kol och järn.

 

På grund av sin oförmåga att förekomma i gasform och sin svagare reaktivitet blir stackaren mer eller mindre ignorerad jämfört med kol.

 

Klor

Mitt favoritgrundämne är klor (Cl) nummer 17 i det periodiska systemet. Anledningen till att detta är mitt favoritgrundämne är för alla användningsområden den har. Den kan gå från att vara en väldigt giftig gas till att vara något så ofarligt som bordssalt (en jonförening med natrium) som går att äta dagligen, dock inte mer än 5 gram per dag. Detta är inte den enda anledningen till att grundämnet klor ligger mig varmt om hjärtat, en stor del är att det används som desinfektionsmedel i bassänger. Och jag som är en simmare, spenderar många timmar i bassängen vilket har gjort att doften av klor har blivit en av de mest familjära dofterna jag vet.

 

Koppar

Koppar, eftersom nästan alla kopparsalter har väldigt fina färger, och eftersom de brinner vädligt fint. Dessutom så har elementärt koppar också en fin färg.

 

Koppar

Mitt favoritämne är Koppar (Cu). Detta då koppar(II)klorid ger en turkos eld vilket är min favoritfärg. Jag tycker även att metallen har en fin färg i fast form. Metallen har även en bra ledningsförmåga och har en viktig roll i vårt samhälle idag.

 

Kol

Mitt favoritgrundämne är kol. Kolatomen är en huvudkomponent i både fotosyntesen och i cellandningen. Alla organismer på planeten består till större del av kol och liv hade inte varit möjligt utan att kol. Kolatomer kan man hitta i allt ifrån plastpåsar till diamanter. Ännu en grej som jag tycker är häftigt med kol är att de finns i så många konstellationer och att det inte finns någon begränsning på hur stora de kan bli. Vi använder kolatomen hur ofta som helst även om vi inte tänker på det och det är därför jag tycker att kol är det bästa grundämnet.

 

Kol är som naturens konstnär, skapar allt från diamanter till DNA.

 

Kol

Mitt favoritgrundämne är kol!

Kolatomer kan binda sig på många sätt och skapa en mängd föreningar. Kol är som naturens konstnär, skapar allt från diamanter till DNA. Dess unika förmåga att bilda mångsidiga föreningar och spännande material som grafen gör det till en stjärna i den kemiska världen.

Kol är inte bara en energikälla utan även kärnan i biokemin, vilket gör det fascinerande för livet på jorden. Att välja kol som favoritgrundämne är att hylla dess ständiga kreativitet och roll i naturens mästerverk.

 

Kol

Kol är mitt favoritgrundämne på grund av dess mångsidiga egenskaper som ger upphov till en imponerande variation. Den förekommer i olika former, från den hårda strukturen i diamanter till den mjuka sammansättningen av grafit. Denna unika mångfald möjliggör olika användningsområden, vilket fascinerar mig.

Vidare utgör kol en grundläggande byggsten inom organisk kemi och är en väsentlig komponent i molekyler som utgör livet. Lipider, en typ av organisk förening som finns i levande organismer, inkluderar kol och är avgörande för cellmembran och energilagring.

Inom nanoteknik spelar kol en central roll genom material som kolnanorör och grafen, vilket öppnar upp spännande möjligheter för innovativa teknologier. Dess närvaro i bränslen gör också kol relevant för energiproduktion och har en direkt påverkan på klimatdiskussionen.

Kol är också en nyckelaktör i fotosyntesen, den process där växter omvandlar ljusenergi till kemisk energi. Utan kol skulle livet på jorden vara fundamentalt annorlunda. Denna breda användning och inverkan på olika områden gör kol till ett spännande och oumbärligt grundämne, vilket är anledningen till att det är min favorit.

 

Kol

Jag är helt såld på grundämnet kol “C” – det är min absoluta favorit! Skippa tråkiga grundläggande fakta, jag ska berätta varför kol är så sjukt kul.

Kolla, kol är typ som den rockstjärna i den organiska livskonserten på jorden. Du och jag, vi är bokstavligen byggda av detta coola grundämne! Inte nog med det – grafit och diamanter, de är som kolens egna versioner av glam och glitter.

Men det blir bättre! Kol är som den ultimata jetsettern inom det globala kol-cirkuslivet. Det slår runt i fotosyntes hängen och gör sin grej. Inte nog med det, det klär även upp sig i kärnkraftskretsloppet som en grafitmoderator – helt klart en party animal.

Och vardagshjältarna? Jo, det finns olika former av kol som hänger med oss i våra dagliga äventyr. Grafit chillar i blyertspennor och kolpulver gör oss konstnärligt galna som svart pigment.

Alrighty then! Jag hade kunnat fortsätta babbla om ämnet till morgonen, men jag känner att du redan är proppfull med info idag.

 

Kol är typ som den rockstjärna i den organiska livskonserten på jorden.

 

Kol

Mitt favoritgrundämne är kol.

Kol är ett mångsidigt grundämne med en imponerande historia av användning och betydelse. Kols unika förmåga att bilda stabila enkelbildningar mellan kolatomer möjliggör en mångfald av organiska föreningar, vilka i sin tur är grundläggande för livet.

Dessutom spelar kol en stor roll i biologiska molekyler som proteiner, kolhydrater och även livets byggmaterial, DNA. Kol finns ju överallt och gör världen extra kul.

Kärleken till kol hos mig är som att uppskatta de vackra diamanterna. Det fascinerar mig hur något så vanligt som kol kan förvandlas till något så strålande. Det är som att hitta skönhet i det oväntade.

 

Kol

Kol är mitt favoritämne eftersom det finns överallt och är grunden för allt, vilket är fascinerande.

Man kan även bygga kristaller av det vilket är väldigt intressant

 

Kol

Mitt favoritgrundämne är kol för att det är grunden till allt liv.

 

Neodym

Neodym, eftersom det är den starkaste permanentmagneten med ett väldigt starkt magnetfält. Neodym används till exempel i allt från elmotorer till lasrar, som färg för glas.

 

 Neon

Neon är mitt favoritämne för det är en ädelgas. Den används för att få ett rött lysande ljus i skyltar samt att man använder den för att gravera elektriska komponenter. Jag älskar neon!❤️

 

Seaborgium

Seaborgium är mitt favoritämne för att det är nämnt efter Glenn T. Seaborg som är en väldigt intressant person. Jag älskar också namnet.

 

Strontium

Mitt favoritgrundämne är strontium, eftersom att den får en fin röd färg när den bränns. Även färgen på ämnet i sig som är silvervit är tilltalande och väldigt fin enligt mig. Utöver det så har dess namn en bra klang och ämnet är väldigt reaktivt vilket jag tycker är en spännande egenskap.

 

Syre

Jag är en enkel människa,

När det kommer till frågan om det bästa grundämnet verkar kemiälskare som mig alltid kämpa för att ha det mest unika och oväntade svaret. Jag har hört vissa säga att de gillar metallen indium, för att den är så mjuk och ofarlig att man kan tugga på den. Andra har stött torium, då de ser den i kärnkraftens framtid. Personligen så behöver jag inte tänka så mycket för att hitta mitt svar. Jag gillar det när grejer brinner. Jag gillar det när grejer exploderar. Framförallt gillar jag att andas. Därför är syre självklart mitt favoritgrundämne.

Vi kan tacka syre för nästan allting vi älskar. Om det inte fanns någon syreatom som kunde tillfångata väteatomer skulle vi inte ha vatten. Därmed skulle det inte finnas någon möjlighet för liv. Ännu mer tragiskt är att syre behövs till att bilda alkoholer, så det blir ingen sprit heller!

Syre behövs också för förbränning. Det är bara med hjälp av syre som saker och ting kan brinna eller explodera, och eld och explosioner ligger bakom hela mänsklighetens utveckling. Allting vi uppfann, från elden i din kamin, till våra bilar och även raketerna som drev teknologispurten under kalla kriget, kan vi tacka syre för. Sedan behöver vi djur också förbränna grejer i vår kropp för att skapa energi, men ingen på jorden har någonsin brytt sig om det utanför ett biologiklassrum.

Jag är en enkel människa,

Jag tycker om syre.

 

Jag gillar det när grejer brinner. Jag gillar det när grejer exploderar. Framförallt gillar jag att andas. Därför är syre självklart mitt favoritgrundämne.

 

Syre

Mitt favoritgrundämne är syre! Syre är ett av de mest elektronegativa ämnena och kan på så sätt i vissa kemiska föreningar möjliggöra vätebindningar mellan molekylerna. Syre kan även binda till två andra atomer, och då dessa bindningar hamnar i en särskild vinkel kan detta bidra till olika egenskaper (exempelvis hur vattenmolekyler förhåller dig till varandra).

 

Syre

Mitt favoritgrundämne är syre.

Som simmare är jag tvungen att spendera mycket tid under vattnet och jag kan såklart inte andas (jag är ingen fisk). Det första andetaget jag tar varje gång jag bryter vattenytan är det bästa som finns. Utan syre skulle jag aldrig uppleva den känslan (för jag skulle varit död).

 

Vismut

Mitt favoritgrundämne är vismut eftersom större vismutkristaller ser häftiga ut.

 

Utan dess existens hade ingen annan kandidat kunnat välja ett annat grundämne som sin favorit.

 

Väte

Mitt favoritgrundämne är väte. Väte i sin enklaste form består av endast en proton, utan protonen existerar inte atomer och därmed inte kemi, eller något för den delen. 75% av all materia i universum uppskattas bestå av endast väte. Stjärnor består även av nästan bara väte, iallafall i sin grundform, det är med väte under extrema förutsättningar som syntes av andra grundämnen uppstår och via stjärndöd (supernovor) sprids de vidare i universum. Detta beror på att vid universums begynnelse, the big bang, var materiat som skapades ungefär 90% väte. Väte är den fundamentala grundsten i vårt universum som faciliterat existensen av materia och utan dess existens hade ingen annan kandidat kunnat välja ett annat grundämne som sin favorit, då det aldrig hade existerat vore det inte för väte.

 

Även när Kemisamfundets medlemmar fick välja ut varsitt favoritgrundämne sommaren 2023 så var kol populärt men syre var storfavoriten. Läs mer här: Starkt grundämne vinnare i kemilotteriet

Läs mer om Berzeliusdagarna 2024 här.

Läs mer om David MacMillans föredrag här.