skip to Main Content
Laddar Event

« Alla Event

  • Detta event har redan ägt rum.

Webbinarium: Fler forskare behövs

11 mars, 2022, 10:15 - 11:30

Fler forskarutbildade önskas

Kemiindustrins kompetensbehov i en föränderlig värld

Det går bra för kemiindustrin i Sverige, den växer. En stor utmaning är dock kompetensförsörjningen. Bara de närmaste fem åren räknar företagen med att anställa 11 000 personer. 

Kemiindustrin, kemi, läkemedel, plast- och gummi samt raffinaderi, står för 21% av Sveriges varuexport. Sektorn är alltså viktig för Sveriges ekonomi, men också en möjliggörare för hållbar omställning. Kemisk återvinning av plast, biologiska läkemedel, koldioxid och skogsrester som råvara, är bara några av områdena som utvecklas snabbt just nu.

Det är en kunskapsintensiv sektor, en av sju anställda arbetar med forskning och högutbildade behövs även utanför forskningsavdelningarna. Behovet av akademiskt utbildade är därmed stort och nya kompetenser är avgörande för omställningen till nya råvaror och produktionsprocesser. Hur ska det lösas?

Välkommen till ett samtal om kemiindustrins kompetensbehov och hur det kan lösas i samverkan mellan industri och akademi. 

Medverkar gör Jesper Hedberg, chef Testa Center, Johan Tysk, professor i matematik och vicerektor Uppsala universitet, Karin Åmossa, chefsutredare SULF, Daniel Lindkvist, personalchef Cambrex, Nils Hannerz, tillförordnad näringspolitisk chef IKEM och Greta Hjortzberg, ansvarig Kompetensförsörjning IKEM. Moderator är Thomas Malmer.

Dag 11 mars
Tid 10.15-11.30. 

Vid seminariet presenteras även IKEM:s rapport ”Fler forskarutbildade önskas, Så kan Sverige som kunskapsnation gynnas av satsningar på kemiindustri och akademi”.

Länk till anmälan.

Detaljer

Datum:
11 mars, 2022
Tid:
10:15 - 11:30