skip to Main Content

Tips

Boktips

Celiaki (glutenintolerans) är en sjukdom som drabbar både vuxna och barn. För några år sedan hade kretsen ett välbesökt seminarium med kemisten Margareta Elding-Pontén, som berättade om sjukdomen och hur den diagnosticeras och behandlas. I samband med seminariet fanns det möjlighet att köpa Margaretas bok Glutenfritt-gott och enkelt, som på ett ingående sätt behandlar sjukdomen och ger många bra tips och recept om glutenfri bakning. Nu har Margareta precis kommit ut med en fackbok i sagoform om celiaki. Målgruppen är barn i åldern 6-9 år. Boken, som är fint och roligt illustrerad,  beskriver lekfullt och lättförståeligt sjukdomen, hur den diagnosticeras och behandlas. Jag kan varmt rekommendera denna bok både till barn och vuxna.

Louise Tottie

Publikationer, föreläsningar och fortbildning med koppling till kretsen

Böcker:
– Peter Götzsche: Deadly medicines and organized crime.
– Ann Fernholm: Det sötaste vi har. Recension av Göran Petersson.
– Lars Öhrström: Den siste alkemisten i Paris

Kunskapsöversikter:
Kemisk Miljövetenskap
Nätupplaga i tolv delar av kursbok från Chalmers

Föreläsningar med inslag av historik:
Ond Kemi; med Ulf Ellervik som gästat kretsen
Video motsvarande föredrag för kretsen
Forskningsfusket; med Ralf Sundberg som gästat kretsen
Videointervju om motsvarande bok

Om du har något du vill dela med dig av skicka ett E-brev till Bengt Ohlsson så lägger jag upp det här.